7 от най-опасните и пристрастяващи наркотични вещества

Милиони хора по света страдат от пристрастеност. Това е хронично състояние, което прогресира и се характеризира с натрапчиво поведение за търсене на наркотици и злоупотреба с подобни вещества, въпреки вредните последици, които следват.

За зависимите към наркотични вещества е трудно да изразяват чувства. Причината е, че наркотиците могат да задушат истинските емоции и в много случаи обещават избягване от реалността и проблемите, които тя носи.

Вместо да се занимават с болезнени новини или интензивна болка, често употребяващите наркотици се обръщат към веществата, които променят съзнанието и влияят на вземането на решения.

Какво прави човек пристрастен или зависим от дадено вещество? Тъй като лекарствата физически променят структурата на мозъка, зависимостта се счита за „мозъчно заболяване“, но също така създава множество физически усложнения.

Нека да разгледаме 7 наркотични вещества, които рутинно водят до пристрастяване и негативни усложнения за този, които ги приема.

Амфетамини

Амфетамини са мощен стимулант на централната нервна система, който дава на потребителите поредица от „енергия“ или възбуда. Тези лекарства причиняват освобождаването на химикали, чиито ефекти предизвикват усещания за удоволствие в мозъка и допринасят за бързото и лесно пристрастяване.

 

Толерантността към тези наркотични вещества се изгражда бързо, което налага зависимите постоянно да увеличават дозата си, а това води до психотични проблеми.

Бензодиезепини

Бензодиазепините като „валиум“ и „ксанакс“ са широко предписване за лечение на тревожност, безсъние, спиране на алкохола и други подобни състояния. Макар да изпълняват своята функция, тези наркотични вещества са силно пристрастяващ.

Метадон

Метадонът е силен синтетичен опиат, който блокира ефектите на хероин. Метадонът е одобрен за лечение на хероинова зависимост, но често се смята за по-пристрастяващ от хероина и още по-труден за отказване.

Никотин

Научните данни показват, че употребата на тютюн е водеща причина за болести, увреждания и смърт в целия свят.

Никотинът действа по същия начин, по който правят повечето пристрастяващи лекарства, като имитира удоволствие, което постепенно води до пристрастяване.

Алкохол

Въпреки че е легален, алкохолът действа подобно на другите наркотични вещества – отпуска, намалява тревожността и разхлабва задръжките. Когато някой консумира алкохол, мозъкът освобождава допамин и ендорфини, които предизвикват чувство на удовлетворение и елиминират болката. Веднъж пристрастен към това усещане, за човек стававсе по-трдуно да се справи със зависимостта. За повече информация относно алкохолната зависимост и решение за справяне с нея – посетете уебсайта на център за лечение на зависимости „Жива“.

Кокаин и производните му

Кокаинът е стимулант, който причинява опасни физически ефекти като бърз сърдечен ритъм и повишено кръвно налягане. Кокаинът е изключително пристрастяващ поради краткия си полуживот и метода на действие.

Хероин и производните му

Хероинът се счита за най-пристрастяващото лекарство в света. Проучванията показват, че само една доза хероин може да постави човек на бързото пристрастяване. Изчислено е, че близо 25% от всички хора, които опитат хероин поне веднъж, ще се пристрастят.

За да се избегне зависимостта към тези наркотични вещества, специалистите препоръчват да не се опитват, защото някои от тях водят до моментална пристрастеност, която е опасна за живота!