Храни и напитки повлияващи на здравето

Храни, повляващи здравето – Ендоекология

На границата между лечебната и профилактичната медицина се явявява една нова дисциплина, включваща храните и напитките в лекарствения справочник на лебените средства. Едно от средствата на този обединителен процес е широкото приложение на растителни, животински и минерални продукти с цел повлияване на оздравителния процес на плодове и билкиорганизма.

Новата нагласа включва в хранителния прием голямо количество и преди всичко разнообразие от биологично активни вещества, повлияващи вътрешната среда на организма на три нива:

прочистване на междуклетъчната среда – лимфа, кръв, междуклетъчна течност;
вътреклетъчно прочистване – окислителни ферментни системи и водоразтворими механизми на дезинтоксикация;
третата формула на повлияване на вътрешната среда чрез анти-оксиданти, които блокират свободните радикали, в резултат на преокисление на клетъчните мембрани.

На първо място това е външната защита на клетките. Антиоксиданти като витамин С, растителните биофлавоноиди, активните вещества на листата на боровинката, малината и прасковата, мащерка и плодове от шипка, екстракт от гроздови семки, всичко това създава индивидуална защита на клетката отвън, докато вътрешната антиоксидазна защита са повлиява от микроелементите мед, цинк, селен, манган, които активират антиокислителните ферменти. На трето място, това е подсилването на клетъчните стени – витамин А и Е, цветчетата на невена, съдържащи антиоксиданти проникват в клетъчната обвивка и там блокират деструктивните процеси и образуването на “пукнатини”

Новата посока на повлияване здравето на индивида и прилагането на лечебни смеси включва рецепти от древната източна медицина, които са многокомпонентни и съдържат преди всичко естествени природни храни с позитивно, адаптивно действие върху организма. Това са чисти храни, отглеждани по начин, който съчетава отделянето на биологично активните съставки от останалите съставки на храната и включването им в храненето като мощни енергийни компоненти.

Напитки повлияващи на здравето

Китайски зелен чай Sonnentor
Китайски зелен чай Sonnentor

Все повече производители се ориентират към увеличаване на хранителната и функционалната стойност на напитките, насочват продуктовата гама към конкретни потребители и групи потребители.

Включването на напитките на суроватъчни протеинови изолати, аргинин, късоверижни пептиди може да повляе мускулните запаси от гликоген и метаболитните и анаболни процеси на организма при физическо натоварване.

Био напитки могат да се намерят на този адрес https://www.biomag.bg/napitki.html

Енергийните напитки обикновено включват в състава си кофеин, таурин, витамини от групата В и растителни екстракти като гуарана (растителен източник на кофеин), жен-шен и др. Напоследък популярност доби и кордицепс – билка, разпространена в Азия, която повлиява позитивно здравето на индивида и води до удължаване на живота.

На пазара се появиха и напитки с екстракти от зелен чай, херба мати, гинко билоба, витамин С, джинджифил, червена боровинка и др.

Някои напитки са ориентирани към повлияване на сърдечната дейност – съдържат фитостероли, други стимулират стомашно-чревния тракт чрез включването в тях на пробиотици, пребиотици.

Предлагат се напитки с извлеци от алое вера, жен-шен, пасифлора.

При метаболитен синдром – високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, повишено липидно съдържание в кръвта се предлагат напитки с листа от маслинено дърво, листа от червено грозде, чесън глог.

В момента предлаганите диетични храни на пазара включват храни с ниско съдържание на мазнини, захар, калории.

През последните години Омега 3 мастни киселини бяха включени в няколко млечни напитки, така също и в плодови напитки за деца.

На границата между диетологията и фармакологията се развива нова дисциплина, наречена микронутриентология, която интегрира научните и практически разработки на съвременната витаминология, данните за биологичната роля на микроелементите, биологично активните вещества от растителен и животински произход и пробиотиците.

Данните от научните изследвания сочат нарастване на дефицита от основни витамини, биологично активни вещества, микроелементи, влакнини у населението, което от своя страна води до повишен интерес към древната източна медицина, в основата на която си остава принципа на използуване само на природни органични съединения.