Енергийна ефективност за дома

Енергийната ефективност за дома е все по-актуална тема както сред българските домакинства, така и сред управляващите у нас. Дали обаче енергийна ефективност означава само т.нар. „саниране” на дома, както много от нас си мислят?

По отношение на топлоизолацията  – да, тя е основен момент в преминаването ни към по-високоефективни откъм ползване на енергия домове. Добрата изолация обаче първо означава полагане на качествени материали и професионално изпълнение. У нас най-масово се употребява стиропорът като топлоизолационен материал, който има предимства като защита от образуване на конденз и мухлясване, безопасен за здравето и с най-ниска цена в сравнение с останалите варианти. По-рядко хората са информирани за качествата на другите материали като неопор, фибран и каменна вата. Конкретният избор всъщност зависи от основната цел, която искате да постигнете. Следващите стъпки след избора на съответния материал са: лепене на поскостите; дюбелиране; поставяне на армираща мрежа; шпакловка; фасаден грунд и мазилка. Така можете да сте спокойни, че технологията по топлоизолиране на вашето жилище е спазена.

Много важно е също така и какви електроуреди имате вкъщи. Хубаво е те да бъдат от най-висок енергиен клас, а също така и да сте запознати с основни правила за пестенето от тях. Например хладилникът използва доста повече ток, ако е близо до печка или пък, ако градусите в помещението се повишат дори с един. Освен това продуктите в него е добре да бъдат разпределени равномерно, както и да се почиства редовно леда, за да не „гълта” допълнително електроенергия. Имайте предвид, че новите електроуреди могат да пестят до 70% повече ток в сравнение със старите.

За фурната вкъщи пък можете да прецените с какъв обем ще ви върши работа. Те са малки – от 12 до 35 л, средни – от 35 л до 65 л и големи – над 65 л. Ако можете да се справите с по-малка печка, съответно и токът ще е по-малко.

Също така можете да използвате вашия компютър на икономичен режим или пък да го изключвате редовно след приключване на работата с него. Някои хора си мислят, че тези машинки харчат малко, но всъщност новите компютри изразходват два пъти и малко отгоре повече енергия в сравнение със 100-ватовата крушка. Не забравяйте да изключите от мрежата и зарядното устройство, след като телефонът се е заредил.

Ако не сте наясно кое колко електроенергия харчи в дома ви, можете да си купите специален уред, чрез който да измервате кой уред „гълта” най-много енергия в домашни условия. Можете да правите тестове, като включвате и изключвате поетапно всеки уред.

За качествен ремонт на дома можете да се доверите на www.remontexpert.bg