Бременност и мигрена

Главоболие по време на бременност

Мигрената е заболяване, доста често срещано по време на бременността, почти всяка пета бременна страда от главоболие.

Често това не е свързано с някакви опасни последици и не води до сериозни проблеми, с известни изключения разбира се.

Главоболието по време на бременността може да бъде симптом за прееклампсия, което е едно сериозно заболяване, изискващо особено внимание.

Ако то е придружено с температура, трябва задължително да се потърси медицинска помощ. Същото трябва да направите, ако виждате замъглено или главоболието е често и упорито.

Как да предотвратим мигрената?

На първо място избягвайте храни, като мляко и млечни и шоколад. Постарайте се да си осигурите спокоен ритъм на живот, като избягвате натоварването, недоспиването и стресът. Избягвайте места със силен шум и тютюнев дим. Нощните клубове не са подходящо място за бременната, по-добре се насладете на спокоен и тих ресторант. Нитратите също могат да причинят главоболие. Избягвайте ги, като наблягате на консумацията на сезонни плодове и зеленчуци. Ограничете чая, кафето, колата и други напитки с високо съдържание на кофеин. Аспартама причинява болки при около 10% от хората. Избягвайте напитките и пакетираните храни, които го съдържат.

Да премахнете главоболието по време на бременността е трудна, но не и невъзможна задача. Всъщност не е препоръчително да пиете аспирин, за това потърсете алтернативни методи. Ако легнете в тих и тъмна стая, пристъпите ще отшумят по-бързо. Можете да сложите лед върху болезненото място или да вдишвате и издишвате в хартиена торбичка. По този начин съдържанието на въглероден двуокис в кръвта се повишава и болката се облекчава.

Най-важното е да бъдете спокойни и уверени, че неприятните симптоми ще отминат скоро и да се отпуснете.

Научете повече за бременноста и за грижата за детето в bobotic.bg