Нощното виждане е безценно за ловците

Нощното виждане е от изключителна важност за любителите ловци. То им позволява да следят плячката, без да я плащат излишно и да уловят точния момент на изстрела.

Това няма как да се случи с използването на обикновен прожектор, излъчващ бяла светлина. Той неминуемо ще прогони дивеча.  Не стои така въпроса със зелената лазерна светлина. Тя не смущава по никакъв начин глиганите и сърните. Точно затова американската компания Lazer Genetics е внедрила използването на лазерен фенер, който достойно заменя доста скъпичките познати на всички уреди за нощно виждане.

Този лазерен фенер излъчва лъч вместо зелена точка. Този лъч е напълно безвреден за животинските и човешките очи. Характерно за него е това, че може да проникне на разстояние от 3 – 4 км, но е ефективен като осветление само до 400 метра.

Този фенер, комбиниран с традиционната оптика, може да отмени напълно използването на електронния уред за нощно виждане. Срещу сумата от 380 до 400 лв всеки ловец може да си осигури перфектно изживяване по време на нощен лов. Цената на уредите за нощно виждане е многократно по-висока от порядъка на 2000 до 10 000 лв. Това е доста скъпо удоволствие за едно хоби.

По-малкият вариант на този лазерен фенер, наречен тройката, върши чудесна работа, когато е необходимо да се обозначи нечие местонахождение при спасителна операция. Това не може да се очаква от обикновените фенери, колкото и мощни да са те.

Лазерният  фенер е изключително удобен и практичен със своя малък размер и тежест от 156 гр. На практика е по-лек и от мобилен телефон. За сметка на това пък е изключително здрав, тъй като е изработен от алуминиева сплав, която не може да бъде увредена.

Батерията, която се използва за захранването му, може да издържи до 8 часа, което е добро предимство. Фенерът е прахо и водоустойчив, а лещите му не мога да се замъглят, тъй като в тялото му има азот.