Музика и астрономия – инструменти необходими за свирене на космически и прогресив рок

С усъвършенстването на музикалните инструменти, на музикалните ефекти и техника, пред музикантите се разкриха нови хоризонти, нови земи за откриване. Безспорно с вкарването на ток в китарата, нещата се промениха главоломно. С изобретяването на синтезатора, пианистите се превърнаха в рок звезди, а с вкарването на музикалните ефекти, музиката придоби съвсем ново звучене, което е навсякъде сред нас, от втората половина на XX век, та чак до наши дни.

Създадоха се нови стилове в музиката свързани с използването на повече ефекти като delay, reverb, с осцилации и изкривявания на звука; музика свирена с повече влияние от открития в науката и астрономията, с директни препратки към планети в слънчевата система и т.н. Тези стилове се наричат условно прогресив рок, космически рок (space rock), където музиката освен, че е по-сложна като нотен строеж, използва споменатите ефекти и влияния. Дори техно и електронната музика използва синтезатори и китарни ефекти, за да звучи също толкова космическо, колкото и прогресив рока.

Музиката и астрономията все пак не са толкова чужди една на друга. Още преди изобретяването на електрическата китара, английският композитор Густав Холст, създава музикално произведение в 7 части, което се нарича „Планетите”. Той описва 7 планети от Слънчевата система в гениални музикални форми, които се слушат и до днес, и които дори влизат в творчеството на много рок групи след 60-те години. Всъщност дори една от музите в гръцката митология е била свързана с астрономията като наука, а както знаем музите са дали името на музиката в нашата съвременна култура.

Нека завършим с една забавна препратка, за музиканти, които твърдят, че са виждали НЛО. Те не са малко и хич не са безизвестни. Джон Ленън и Джими Хендрикс твърдят, че са виждали летящи чинии. А  Джими Хендрикс със своята електрическа китара, дори композира песни за планети и за слънцето. Роби Уилямс дори е твърдял, че му се иска да стане уфолог. Кийт Ричардс от Ролинг Стоунс, Елвис Пресли и т.н.  Ако искате да преследвате звук и стил в прогресив и космическия рок, който да наподобява космически явления, ще трябва да четете повече за откритията в астрономията. И разбира се, ще трябва да се обзаведете с правилни инструментариум. Електрически китари с много ефекти, синтезатори и семпли от лаптопи, чрез които да зазвучите максимално автентично.